Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Με τον Papadimos ή τους Αναλυτές;

Ονομάζω “Papadimos” ( Παπαντάιμος) την σημερινή κατάσταση της κυβέρνησης, της κυριαρχίας , των πραγμάτων γενικά.
Papadimos δεν είναι το όνομα του πρωθυπουργού  αλλά το όνομα της κατάστασης.
Τα χαρακτηριστικά του Papadimos είναι:
Ένα εκατομμύριο άνεργοι, ενάμιση εκατομμύριο υποαπασχολούμενοι, απουσία οποιασδήποτε βεβαιότητας, και η συμβολική ισχυρή παρουσία στην κυβέρνηση αυθεντικών εκφραστών της λαικο-παλαιο-χουντο δεξιάς.
Ονομάζω «Αναλυτές» όλους όσους έχουν μια λογική ή λογικοφανή εξήγηση γιατί φτάσαμε ως εδώ.
Στον όρο «Αναλυτές» περιλαμβάνονται, κόμματα, δημοσιογράφοι, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ιστολόγια, κλπ .
Με όρους πολιτικής θεολογίας ο  «Papadimos» ανήκει στην τάξη του Θεού και των Αγγέλων , και οι «Αναλυτές» στην τάξη των θεολόγων.
Η διαφορά τους είναι θεμελιακή, δογματική
Ο «Papadimos» κυριαρχεί, διαμορφώνει καταστάσεις λογικές ή παράλογες (θαύματα) οι «Αναλυτές» θεολογούν δηλαδή εκ των υστέρων μπορούν να εξηγήσουν τα πάντα. Οι «Αναλυτές» μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα θαύματα, τα ακατανόητα αλλά πάντα εκ των υστέρων ,              ότι ο « Papadimos» έκανε , θα κάνει , σκέπτεται επιτρέπει.
Το πρόβλημα είναι το εξής:
Η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει τα αφόρητα διλλήματα. Αφού με παμπόνηρο τρόπο μέσω της άρρητης συναίνεσης απέρριψε ένα τέτοιο δίλλημα ( το δημοψήφισμα ΓΑΠ) , ξαναβρίσκει μπροστά της  ένα νέο πιο αφόρητο και οξύ δίλλημα σε νέα μορφή
Με τον «Papadimos» ή τους «Αναλυτές» ;
Το δίλλημα είναι αφόρητο γιατί είναι στρεβλό, ανυπόστατο
Αντί του «Papadimos» χρειάζεται «Anti Papadimos» .
Με όρους της αριστερής πολιτικής θεολογίας του G.Agamben (1)το θείο αποδιοργανώνεται με την βεβήλωση, όχι με την εκκοσμίκευση.
Εδώ το δίλλημα γίνεται ανάμεσα σε ανόμοια , ανισότιμα, άσχετα .Οι «Αναλυτές» μπορούν μόνο εκ των υστέρων να μιλήσουν, για κάτι που γίνεται σχεδόν θαυματουργικά.
Αυτή την ανισορροπία , αυτό το απίθανο δίλλημα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά, γιατί οι θεολόγοι έρχονται και παρέρχονται ενώ οι  Θεϊκές κυριαρχίες παραμένουν αιωνίως

(1) G.Agamben :Βεβηλώσεις Αγρα 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου